пятница, 9 ноября 2018 г.

Проект №3 - "Ганза"

        Предлагаю желающим выполнить третий проект, который называется - "Ганза - первое общеевропейское торговое объединение"

Содержание проекта - сделать критический анализ текста, разбитого на три части. Это возможно только, прочитав общий текст ( я его печатаю последним). Ваша задача - выполнить тесты. Но получится у вас правильный ответ только, если вы внимательно (и не единожды) прочитаете общий текст.

Форма - титул и три листа с тестами. На распечатанных листах с текстами и тестами, своей рукой (красной ручкой) обвести правильные, на ваш взгляд, ответы.

Сроки - понедельник 12 ноября. Оценка за этот  проект будет вам засчитана в тему, по которой во вторник будет выставлена тематическая оценка.
          Вам решать - делать проект или довольствоваться теми баллами, которые вы уже получили ( . . . )



ПОВТОР :

ТЕКСТ №1 и тесты к нему

Текст №1.
Ганза – «союз торгівельних міст» - остаточно сформувалась у 1370 році  і  проіснував  майже три століття.
В регістр Ганзейського союзу входило  понад 150 міст,  під його впливом знаходилось до 3 тисяч населених пунктів, Флот Союзу з 1000 кораблів швартувався у сімох німецьких портових містах: Любек, Гамбург, Данциг, Бремен, Штральзунд, Росток, Вісмар. Один оборонний корабель міг прийняти на борт  на винятком екіпажу також 100 воїнів, 20 коней, одну стінобитну машину, а торгівельний -  до 250 тон вантажу. 
Мета об'єднання – забезпечити своїм учасникам привілеїв і сприяти успішній торгівлі. В інтересах своїх прибутків Ганза проводила самостійну зовнішню політику, придбавала фортеці, займалась дипломатією.
Столицею Ганзи тало багате німецьке місто Любек, і будь яке рішення починалось зі слів: «Ганза і Любек постановляють…». Ухвалені ганзейським з'їздом рішення поширювались на підвладних територіях  і мали силу закону, за виконанням чого пильнувала місцева влада.
Правове підгрунтя Ганзейського союзу -  «Любекьке право», яке було сформовано у 1226 році і містило спочатку 90 статей, а на 1586 рік вже – 418; а токож – «Магдебурзьке право» ( статут міста Магдебург 1294 року). А, отже, ці два правові акти мали юридичну силу на всій підлеглій Ганзі території.

1    -  Головна думка тексту:  а)- Ганзейський союз контролє численні підвладні території   б)- Ганза – це впливова воєнно-морська організація  в)- Ганза – перше міжнародне торгівельне об'єднання      г)- Ганзейський союз керувався правовими нормативними актами

2     Вибрати  найбільш  суттєве  і  правильнеа)- Ганзейський союз створений, щоб проводити самостійну зовнішню політику, придбавати фортеці, займатись дипломатією    б)-  Забезпечення своїм учасникам привілеїв і сприяння їх успішній торгівлі – головна задача Ганзи    в)- Майже вся Європа мала рахуватись і дотримуватись  Любекського і Магдебурзького права               г)- Флот Союзу мав понад 1000 торгівельних і військових кораблів, який обслуговував торгівлю майже 150 європейських міст

ТЕКСТ №2 и тесты к нему

(тільки після ознайомлення з текстом №1)
Текст №2 - Бюргери стали міцніти і збагачуватися;  дрібні феодали (які до цього часу утруднювали торгівлю своїми розбоями)  розорювались; феодали усвідомлювали негативні наслідки численних внутрішніх мит і намагалися привернути купців до своїх володінь, надаючи їм привілеї і дозволяючи ярмарки у своїх володіннях; купці об'єднувались у гільдії, а міста – у торгівельні союзи.
Натуральне господарство поступається виробництву на ринок; і в перший час після початку хрестових походів тільки полотняні тканини продовжували проводитися вдома, але льон вже тоді став витіснятися вовною. З кінця 12 століття занепадають бурхливі ярмарки французької Шампані; а з середини 15 ст (після захоплення Візантії турками) занепала Генуя і лідером світової торгвлі стає морська республіка Венеція. Цьому сприяло і промислове виробництво шовку, оксамиту, парчі, сукна, полотна, мережива, зброї, ювелірних та скляних виробів. Вся Європа вчилася торговій справі у Венеції. 
На вовняному ринку спочатку панувала Фландрія, переробляючи в тонкі сукна англійську сировину. Але згодом і Англія стала виробляти сукно. З обома країнами все більш переможно конкурує Італія, особливо її міста Флоренція і Лукка.
Європа у ще більшій кількості споживала східні прянощі, пахощі, куріння, цілющі засоби (рослинного, мінерального, тваринного походження). У Німеччині з'являються численні дорогісти (торговці аптекарскими та хімічними товарами). Англія і Швеція пропонують метали, в Альпах активізується гірниче виробництво. На всю Європу славиться зброя з німецьких міст: Регенсбург, Пассау, Золінген. А найкращими лицарськими панцирами вважаються міланські.

1 -  Текст змальовує:   а)- Торгову конкуренцію між  Італією, Англією, Францією    б)- Виникнення регіональної  торгівельної спеціалізації  і  широкий асортимент товарів, які вироблялись у Європі    в)- Особливості економічного розвитку Європейського континенту    г)- Причини, які сприяли бурхливому розвитку міжнародної торгівлі
2 – В цьому тексті відсутнє:  а)- Опис внутрідержавних  причин, які гальмували розвиток загально європейської торгівлі   б)- Зображення  задач і діяльності Ганзи    в)- Представлення  економічних і торгівельних проблем, характерних для Європи  г)- Перелік  зовнішніх причин  виникнення Ганзи
3    3 – Головним  фактором  розвитку  торгівлі  сталоа)- Занепад натурального господарства і перехід до товарного виробництва     б)- Відсутність в Європі багатьох видів товарів, без яких вона вже не могла існувати      в)- Феодали усвідомлювали негативні наслідки численних внутрішніх мит і намагалися привернути купців до своїх володінь, надаючи їм привілеї і дозволяючи ярмарки у своїх володіннях    г)- Занепад ярмарок у Шампані, послаблення Генуї  і лідерство морської республіки Венеції

ТЕКСТ №3 и тесты к нему

Текст №3
              Розвиток торгових оборутків викликав стрімку зміну в поглядах на грошовий прибуток.
            
              Феодальному господарству була  незнайома торгівельна угода, метою якої був прибуток. Церква засуджувала отримання прибуткових відсотків, будь яка грошова операція оцінювалась як лихварство і вважалась гріховною. (Наприклад: У 1179 році на 3-му Латеранському соборі   папа Олександр ІІІ  постановив, що винні у стягненні відсотків позбавляються причастя і християнського поховання).   Саме тому всі кредитні угоди перебували в руках євреїв (які не були християнами).
              Столицею Ганзи стало багате німецьке місто Любек, і будь яке рішення починалось зі слів: «Ганза і Любек постановляють…». Ухвалені ганзейським з'їздом рішення поширювались на підвладних територіях  і мали силу закону, за виконанням чого пильнувала місцева влада.
             Стрімке піднесення торгівлі вимагало нових поглядів на товарно-грошові відносини. І тоді юристи італійського міста Болонья проголосили правову і моральну законність торгівельного бізнесу. Церква, яка потребувала фінансів, погодилась. Італійська Флоренція охопила мережою своїх банківських установ весь європейський світ. В кінці 14 – 15 століттях з'являються банки, а ще раніше виник «вексель».
             Правове підгрунтя Ганзейського союзу -  «Любекське право», яке було сформовано у 1226 році і містило спочатку 90 статей, а на 1586 рік вже – 418; а токож – «Магдебурзьке право» ( статут міста Магдебург 1294 року). А, отже, ці два правові акти мали юридичну силу на всій підлеглій Ганзі території.

1 – Цей текста)- Логічно послідовний  і  цільний  б)- Логічно не послідовний  і  не цільний     в)- Представляє нормативно-правову базу існування Ганзи                 г)-  Описує динаміку ставлення феодального суспільства до сутності торгівельних оборутків

2 – Вибрати вірнеа)- Саме  юристи італійського міста Болонья примусили церкву змінити ставлення до торгівельного бізнесу   б)-  Винайдення банківських установ і фінансових цінних паперів здійснили фламандці  в)- Першими всі кредитні угоди  здійснювали євреї   г)- Столицею Ганзи стало невелике німецьке місто Любек, і будь яке рішення починалось зі слів: «Ганза і Любек постановляють…».   


А ЧТОБЫ  ОПРЕДЕЛИТЬ  ЦЕЛЬНОСТЬ  И  ЛОГИЧНОСТЬ СТРУКТУРЫ  ТЕКСТА,  привожу его целиком 
(этого распечатывать Не НАДО. только для ЧТЕНИЯ)

"ГАНЗА - ПЕРШЕ ЗАГАЛЬНО ЄВРОПЕЙСЬКЕ МІЖДЕРЖАВНЕ ТОРГІВЕЛЬНЕ ОБ'ЄДНАННЯ"
Ганза – «союз торгівельних міст» - остаточно сформувалась у 1370 році  і  проіснував  майже три століття.
В регістр Ганзейського союзу входило  понад 150 міст,  під його впливом знаходилось до 3 тисяч населених пунктів, Флот Союзу з 1000 кораблів швартувався у сімох німецьких портових містах: Любек, Гамбург, Данциг, Бремен, Штральзунд, Росток, Вісмар. Один оборонний корабель міг прийняти на борт  на винятком екіпажу також 100 воїнів, 20 коней, одну стінобитну машину, а торгівельний -  до 250 тонн вантажу
Мета об'єднання – забезпечити своїм учасникам привілеїв і сприяти успішній торгівлі. В інтересах своїх прибутків Ганза проводила самостійну зовнішню політику, придбавала фортеці, займалась дипломатією.
Столицею Ганзи стало багате німецьке місто Любек, і будь яке рішення починалось зі слів: «Ганза і Любек постановляють…». Ухвалені ганзейським з'їздом рішення  поширювались на підвладних територіях  і мали силу закону, за виконанням чого пильнувала місцева влада.
Правове підгрунтя Ганзейського союзу -  «Любекьке право», яке було сформовано у 1226 році і містило спочатку 90 статей, а на 1586 рік вже – 418; а токож – «Магдебурзьке право»  ( статут міста Магдебург  1294 року).  А, отже, ці два правові акти мали юридичну силу на всій підлеглій Ганзі території.
Бюргери стали міцніти і збагачуватися;  дрібні феодали (які до цього часу утруднювали торгівлю своїми розбоями) розорювались;  феодали усвідомлювали негативні наслідки численних внутрішніх мит і намагалися привернути купців до своїх володінь, надаючи їм привілеї і дозволяючи ярмарки у своїх володіннях;  купці об'єднувались у гільдії,  а міста – у торгівельні союзи. Натуральне господарство поступається  виробництву на ринок; і в перший час після початку хрестових походів тільки полотняні тканини продовжували проводитися вдома, але льон вже тоді став витіснятися вовною. З кінця 12 століття занепадають бурхливі ярмарки французької Шампані; а з середини 15 ст (після захоплення Візантії турками) занепала Генуя і лідером світової торгвлі стає морська республіка Венеція. Цьому сприяло її промислове виробництво шовку, оксамиту,  парчі,  сукна, полотна, мережива, зброї, ювелірних та скляних виробів. Вся Європа вчилася торговій справі у Венеції. 
 На вовняному ринку спочатку панувала Фландрія, переробляючи в тонкі сукна англійську сировину. Але згодом і Англія стала виробляти сукно. З обома країнами все більш переможно конкурує Італія, особливо її міста Флоренція і Лукка.
 Європа у ще більшій кількості споживала східні прянощі, пахощі, куріння, цілющі засоби (рослинного, мінерального, тваринного походження). У Німеччині з'являються численні дорогісти (торговці аптекарскими та хімічними товарами). Англія і Швеція пропонують метали, в Альпах активізується гірниче виробництво. На всю Європу славиться зброя з німецьких міст: Регенсбург, Пассау, Золінген. А найкращими лицарськими панцирами вважаються міланські.
            Розвиток торгових оборутків викликав стрімку зміну в поглядах на грошовий прибуток.
            Феодальному господарству була  незнайома торгівельна угода, метою якої був прибуток. Церква засуджувала отримання прибуткових відсотків, будь яка грошова операція оцінювалась як лихварство і вважалась гріховною. (Наприклад: У 1179 році на 3-му Латеранському соборі   папа Олександр ІІІ  постановив, що винні у стягненні відсотків позбавляються причастя і християнського поховання).   Саме тому всі кредитні угоди перебували в руках євреїв (які не були християнами).
 Стрімке піднесення торгівлі вимагало нових поглядів на товарно-грошові відносини. І тоді юристи італійського міста Болонья проголосили правову і моральну законність торгівельного бізнесу. Церква, яка потребувала фінансів, погодилась. Італійська Флоренція охопила мережою своїх банківських установ весь європейський світ. В кінці 14 – 15 століттях з'являються банки, а ще раніше виник «вексель».
Союз торгівельних міст – Ганза – стає першим загальноєвропейським торгівельним об'єднанням.











Комментариев нет:

Отправить комментарий